Mälarsalen stockholms danspalats

Stockholms verkliga danspalats.

 

Mälarsalen är Stockholms största och främsta danspalats. Sedan 1972 har parkettgolven på över tre tusen kvadratmeter nötts av ca 8 miljoner dansare.

På Mälarsalen har det spelats dansmusik av flera orkestrar än någon annan stans i Sverige. Förutom allmän dans har över 140 000 elever undervisats i dans på Mälarsalen. Hos oss står landets mest kompetenta lärarkår till ditt förfogande.

 

Utsikt från Mälarsalens 18 rums stora anläggning.

Münchenbryggeriet, en historisk byggnad

Mälarsalen ligger i Münchenbryggeriet som är ett av Stockholms mest karaktäristiska inslag i stadsbilden. Samtidigt är det ett mycket uppskattat minnesmärke över en svunnen industriepok. Här tillverkades öl i över hundra år, under perioden 1857-1971.
Påsknatten 1893 utbröt en våldsam brand som förstörde större delen av bryggeriet. Förödelsen var stor. Uppbyggnadsarbetet leddes av arkitekten Hjalmar Karlsson och ingenjören Alvin Jacobi, och ur denna förödelse växte det nya Münchenbryggeriet upp med sin långa fasad i renässansstil och sina nygotiska gavlar. Det nya Münchenbryggeriet fick en modern utrustning och drevs framgångsrikt enligt de senaste tillverkningsmetoderna. Strax efter sekelskiftet hade Münchenbryggeriet vuxit till Sveriges största bryggeri.

 

I september 1971 var ölepoken slut vid Münchenbryggeriet. Som mest hade Münchenbryggeriet en kapacitet av 60 000 flaskor öl i timmen. Under 1971 – 72 flyttade en del småindustrier, kontor och framför allt fritidsverksamheter in i de gamla bryggerilokalerna. Mälarsalens danser, kurser och konferensverksamhet blev kända för en bred allmänhet.