Mälarsalen stockholms danspalats

Salsa/Bachata/Rumba

Salsa: Dansstilen fick sitt namn på 1970-talet men själva dansformen har vuxit fram under lång tid. Salsan har sitt ursprung i flera danser som till exempel son, bomba, plena och merengue. Många säger att salsan började dansas på Kuba, medan andra hävdar att den kommer från Puerto Rico, eller något annat latinamerikanskt land. Var salsan än kommer ifrån så har den kommit för att stanna och den fick sitt genombrott i Sverige under 1990-talet. På Mälarsalen lär vi ut salsadansstilen LA-style.

Bachata: Den varma och romantiska bachatan sägs ha sitt ursprung i Dominikanska republiken. Dansen har vuxit kraftigt i popularitet under de senaste årtiondena och på de dansgolv där det dansas salsa så dansas det i regel också bachata.

Rumba: Rumban kallas ofta ”kärlekens dans” och spelet mellan man och kvinna är ständigt närvarande. Det växlar mellan hopp och förtvivlan, lockande och pockande som inte sällan resulterar i kalla handen. Takten är lite mer komplicerad än i många andra danser och det beror på att fötterna inte flyttas på varje taktslag. Speciellt för rumban är också att kroppens rörelse ofta är viktigare än fötternas. Det har sin förklaring i att det är en afrokubansk dans – det är nämligen vanligt i afrikanska danser att kroppens rörelse är överordnad fötternas. I rumba är det speciellt höfternas rörelser som ger dansen mycket av sin karaktär. Utan rullande höfter – ingen rumba.

Kommande/pågående kurser:

Boka aktiviteter och artiklar

Ta del av Anders Holmstens spellista i bachata här:

Ta del av Cecilia Ehrling Danermarks spellista i salsa här: